Jag älskar att umgås med människor som är duktiga berättare. Det är en konst att få allt du har varit med om att låta som den mest spännande dagen i ditt liv utan att lyssnarna tappar tålamodet. Det är ju sällan som berättarens vardag är mer spännande än din eller min förstås, men ändå blir vi helt trollbundna och lyssnar till varje stavelse. Varje arbetsplats brukar ha åtminstone en person som är en fantastisk berättare.

Barn älskar också att höra berättelser, fast då väljer vi att kalla dem sagor. Faktum är att historier spelar en avgörande roll på hur vi lär in, väljer att tolka världen och dela med oss av exempel som förklarar varför vi tycker som vi gör, saga eller inte. Det är viktigt att kunna beskriva med ord för att få andra att förstå vad du menar. När jag utbildar i presentationsteknik pratar jag alltid om att du ska måla med ord.

 

Alla har en historia att berätta!

Vi utsätts dagligen för åtminstone delar av historier, oavsett om det är i ett projektmöte, vid fikabordet eller när vi hämtar barnen på dagis. Det är ju så vi får dialogen att bli meningsfull och tydlig. Historier finns i överflöd. Allt ifrån när någon frågar hur din dag har varit till när någon på jobbet berättar hur mötet gick eller din kollega rusar in på ditt kontor och berättar om galningen som inte kunder köra i en rondell.

Du hänger med, eller hur? Historier får vår värld att hålla ihop. De gör att vi blir en del av konversationen. Ändå är det många som med en dåres envishet hävdar att de inte kan berätta något, för de kan inga historier. Då kan jag berätta utifrån min långa erfarenhet av att ha coachat i presentationsteknik att alla har historier att berätta. Jag menar verkligen alla!

[Tweet ”Historier får vår värld att hålla ihop. #storytelling”]

Jag vet att du, precis som alla andra, har tonvis med fantastiska berättelser gömda under ytan. Det du behöver göra nu är att lära dig hur du ska hitta rätt historia till rätt tillfälle att dela med dig. Då kan dina berättelser vara guld värda.

Med största sannolikhet är det så att de som tror att de inte har något att berätta gör det för att de tror att berättelsen måste vara något sanslöst, overkligt, fantastiskt som har hänt. Men oftast är det de små händelserna, vardagliga iakttagelser, insikter vi har gjort, som är mest värda att dela med sig av.

[Tweet ”Det är de små händelserna som är mest värda att dela med sig av. #storytelling”]

Jag har en vännina här i USA (hon är brittiska, men bor också här tillfälligt) som är en briljant berättare fast hon inte vet om det. Hon lyckas t.o.m. berätta historier via korta sms-meddelande utan att hon är riktigt medveten om det. Bilden hon målar upp och resultatet därav är fulla av underfundig humor och för oss som lyssnar eller läser också att känna igen oss från vardagen.

Det är min ”plikt” 😉 att berätta om ett sms hon nyligen skickade till mig. Till saken hör att hennes man är en golfare av stor rang. Han spelar golf varje helg, både Lördag och Söndag. Förutom det är han en stor älskare av tekniska prylar. Den här helgen hade det regnat, haglat och var kallt så det blev ingen golf. Så fick jag det här sms:et.PratbubblaMary

Det säger så mycket om honom, om henne och om hennes humor. Jag skrattade så att jag tjöt i soffhörnet härhemma. Jag kunde så tydligt se J:s otålighet och min väninnas oändliga tålamod. Faktum är att jag ofta skrattar högljutt när jag får ett sms-meddelande från henne. Hon är minst lika rapp irl – men på något sätt lyckas hon ännu bättre med bara ett par skrivna stavelser i ett sms få mig att se det dråpliga i vardagen så tydligt.

 

Koppla berättelsen till rätt ämne

En berättelse som den här skulle det gå att göra så mycket av beroende på vad jag tänker tala om. För det är just det allt handlar om. Om du som talar inför en grupp inser värdet av att använda dig av historier, exempel, berättelser från verkliga livet så har du större möjlighet att påverka.

Just det här exemplet skulle kunna vara en inledning på en föreläsning om marknadsföring, dvs när får någon för sig att köpa en ny dator. Eller också skulle det kunna vara en föreläsning om hur väder påverkar oss. Det skulle också kunna vara en föreläsning om manligt och kvinnligt, eller om vad vi gör när tristessen slår till. Faktum är att jag kan hitta på massor av föreläsningar där just det här exemplet skulle passa.

Kanske det är det som är poängen. Egentligen handlar det inte om vilka historier du har utan hur du lyckas koppla ihop dem med ditt budskap. Ofta har du fakta som du vill presentera men du behöver förankra dem i verkligheten, i ett exempel. Ibland behöver du en inledning bara för att sätta stämningen och angripa ämnet från rätt håll.

Det finns massor av anledningar att använda sig av berättelser. Men den viktigaste av alla är att den fångar uppmärksamhet och drar in dina åhörare i föreläsningen.

Vilken föreläsningen eller presentation har du på agendan där du behöver en bra inledning?

Kommentera nedan så ska vi se om jag kan hitta på en bra start. 🙂

%d bloggare gillar detta: