Visserligen är det inget nytt under solen, men ibland blir jag mer uppmärksam än annars på vissa ämnen. Som hur mycket vår arbetsmiljö påverkar hur produktiva vi är. Förutom själva designen av arbetsplatsen så påverkas vi av ljus, ljud och luft.
Några av oss blir störda när kollegor talar för högt i mobilen, ständigt tuggar på något eller alltid gungar på stolen. Hur som helst, hur miljön är där du jobbar påverkar hur bra du producerar.
Med tanke på hur mycket tid du spenderar på jobbet kan det finnas anledning att reflektera. Jag gör mig själv definitivt skyldig ett par av följande energitjuvar. Här är några saker som kan påverka.
Smittande attityder
Du har säkert precis som jag befunnit dig i miljöer där du känner dig upprymd och glad bara genom att vara där. Eller för den delen motsatsen, trött, nedstämd, lågmäld och allmänt hängig. Oavsett vilket det har varit så beror det kanske till viss del på vem mer som finns i din omgivning, energitjuvar eller de som generöst sprider värme och glädje.
Vi påverkas av vår omgivning och söker ständigt efter den ”tribe” (stam) som vi känner oss mest bekväma med. Inte nog med det, vi söker gemenskap genom att imitera beteenden, ändra våra tankar och helt enkelt anpassa oss. Både positivt och negativt smittar.
Om en person på en arbetsplats väljer att sluta sin anställning och gå vidare till nya utmaningar brukar det snart vara dags för nästa person, och nästa… eller om någon blir gravid eller… t.o.m. skilsmässor kan på vissa arbetsplatser vara smittsamt. Det här har vi med oss i våra gener. Vår känsla av tillhörighet är en av våra starkaste drivkrafter.
När spiralen är åt rätt håll och mycket positivt händer är det kanon. Alla arbetsplatser där det är tillåtet att göra fel, där uppmuntran, leenden och empati inte bara är värdeord utan ett sätt att vara får ofta bra resultat och nöjda medarbetare. När omgivningen gör att du är som en disktrasa när du kommer hem från jobbet och du måste spy galla till din partner för att orka gå tillbaka nästa dag… då är det mindre bra.
Om ditt kontor är fyllt med kroniska klagare, skapa en ”stam” inom och/eller utanför arbetet som är optimistisk, motiverad och engagerad. Begränsa din tid med dem som får dig att må dåligt. Det kanske är omöjligt att undvika den värsta energitjuven, men du kan säkert minimera tiden du spenderar med hen.
Förluster och vinster
Det finns undersökningar som visar att organisationer där personalen själva får smycka ut sin arbetsplats blev mer produktiva. Arbetsplatser som är sterila och opersonliga får motsatt effekt. Det känns som ganska naturliga slutsatser. Det mest anmärkningsvärda är kanske vad som hände med dem som först hade förmånen att påverka sin arbetsplats och sen blev av med den.
Att ta bort en förmån triggar något i hjärnan som kallas för förlustaversion. Vi blir helt enkelt mer påverkade av en förlust än av en vinst av lika stort värde. Det känns alltså mer att glömma kvar en hundralapp i bankomaten än att vinna samma hundralapp på ett lotteri. Därför anstränger vi oss mer för att undvika förluster än för att nå en lika stor vinst.
Den här inställningen gör oss extra uppmärksamma på vad vi inte har istället för att vara tacksamma för vad vi har. Om du är van att ha ett eget skrivbord och sen måste börja aktivitetsbaserat så kan känslan av att fölora ditt eget skrivbord helt konsumera förmånerna som den nya arbetsplatsen ger.
När du blir medveten om dina egna reaktioner kan du fundera på hur du ska lura din hjärna för att bli nöjd, produktiv och generera positiva känslor istället för tvärtom. Kanske du kan ha en påse i ditt personliga skåp med några saker som snabbt gör att du känner dig hemmastadd. Det kan vara ett inramat foto, en egen kaffekopp eller något annat.
Det viktiga är att du är medveten om att det här är naturliga reaktioner och har normalt inget att göra med vad som faktiskt är bättre eller sämre.
Tillgång till dagsljus
Det är säkert fler än jag som drar en djup suck av tillfredsställelse varje morgon och varje kväll nu när vårsolen äntligen når oss både på morgonen innan jobbet och när vi kommer hem. Tillgången av naturligt ljus gör oss mindre mottagliga för stress och håller oss piggar längre tid under dagen.
Naturligt dagsljus sätter igång massor av processer i kroppen, frigör hormoner och talar om för oss att det är dags att vara vaken, aktiv och energisk. Cortisol väcker oss på morgonen och seretonin reglerar vårt humör hela dagen. Båda påverkar vår förmåga att fokusera och tänka.
Tanka dagsljus så mycket du kan. Gå ut och ta en promenad mitt på dagen. Du behöver naturligt ljus.
Uttorkad kreativitet
Är det något jag själv är skyldig till så är det definitivt att jag inte dricker tillräckligt mycket vatten under dagen. Jag jobbar en stor del av dagen mer eller mindre uttorkad. Våra hjärnor behöver vatten för att fungera bra, men ändå glömmer jag och många andra bort att dricka tillräckligt.
Det är ingen hemlighet att vätskebrist kan leda till både huvudvärk, irritation och dålig koncentration. Just nu stirrar jag på min vattenflaska som står mitt framför mig och inser att det är dags att fylla på. Om jag ska vara riktigt ärlig är jag långt ifrån de 1,5 – 2 liter som vi behöver få i oss dagligen.
”Jag är ju inte törstig” kanske någon säger. Men det är just det, vi ska inte vänta tills vi är törstiga. Går det så långt att vi hinner känna törst har hjärnan redan blivit påverkad. Du fyller ju alltid på bensin och olja innan tanken är helt tom.
Produktiva raster
Visste du att hjärnan också behöver variation för att kunna ladda. Långa stunder med samma sak gör den uttråkad och långsam. Det finns faktiskt något som heter koncentrationsutmattning. Det är därför vi behöver raster.
Många arbetsplatser har sina schemalagda fikapauser kl. 09.00 och 15.00 – men alla är vi inte skapta lika. Våra cykler för när vi behöver återhämtning är inte synkade. Dessutom vilar vi hjärnan på olika sätt. Någon behöver röra på sig och få nya intryck medan andra behöver frisk luft och en tredje vill ha en kopp te och lite sällskap.
Raster förbättrar definitivt produktiviteten. Men du behöver ta dem när kroppen säger till. Om det är begränsat med möjligheter att ta pauser på din arbetsplats, se till att ta mikropauser på plats. Sträck på dig, rör dig där du är, allt för att att fylla på med energi och fokus.
Det finns många sätt att se till att arbetsdagen blir mer givande för både dig och arbetsgivaren. Win-win är det vi siktar på. Det är klart att alla arbetsgivare vill ha lyckliga och välmående medarbetare. Ibland måste vi bara hjälpa till för att få just det vi behöver för att bli så bra som vi kan vara.