Den senaste tiden har jag sett en hel del uppdateringar och inlägg om hur Facebook har förändrats eller hur vänner och kontakter väljer att förändra sitt beteende eller närvaro på Facebook. Ni har säkert också märkt av det. Själv upplever jag att mitt flöde är betydligt tunnare. Alltså att det är färre inlägg publicerade totalt.
Det har gjort att jag ändrar mina inställningar av vad jag kan se för flöde oftare – vid varje tillfälle så är det ett antal inlägg som då trillar ner och kan få min uppmärksamhet.
Ibland så undrar vi varför vi ser uppdateringar från personer som vi inte känner eller inte är vänner på Facebook med. Men om någon som du är vän med har gillat eller kommenterat just det inlägget så kan det ändå komma i ditt flöde. Om någon av dina vänner har gillat eller kommenterat ett inlägg från en grupp som är öppen så kan det inlägget dyka upp i ditt flöde.
Du kan också se uppdateringar från personer som du har skickat en kontaktförfrågan till om den personen har delat något som alla kan se, även om ni ännu inte blivit vänner. Det fungerar likadant åt andra hållet. Dvs om någon har frågat om ni ska bli ”vänner” på Facebook och du inte svarar, utan bara låter dem ”hänga” där, så kan den personen se dina inlägg som du väljer vara helt publika.
Däremot – om du ignorerar, dvs säger nej till en kontaktförfrågan, så kommer dina uppdateringar inte längre dyka upp i deras flöden. Välj därför aktivt om du ska ignorera en kontaktförfrågan eller bara avvakta. Det avgör hur mycket den personen kan se av vad du publicerar.
Kom ihåg – det är alltid ursprungsinlägget som avgör vilka som kan del av inlägget och alla kommentarer. Det betyder att svarar du på ett inlägg som är publikt kan ”alla” se det, även om du har inställningen ”bara vänner”.
Story Bumping
Facebooks intention är att vi ska se mer av vad våra vänner gör. Därför har de sedan ett halvår tillbaka bl.a. introducerat vad det kallar Story Bumping – där de gör sitt bästa för att du ska se nya inlägg varje gång du loggar in. Även om det inte är det nyaste inlägget, kan det vara ett som du inte såg vid din tidigare inloggning.
Så här säger Lars Bäckström, (engineering manager för News Feed Ranking):
”Before, I said, whenever you come to a feed, we´re going to take all the stories that are new since you last visit and put those at the top. Let´s just tweak that a little bit, and instead of taking all the new stories, we´ll take all the stories that are new to you. ”
Vad jag har förstått så har det gett resultat i mätningar.
5% ökning i antalet gilla, kommentarer och delningar på uppdateringar från vänner
8% ökning i antalet gilla, kommentarer och delningar på uppdateringar från företagssidor
Last Actor
Men det mest spännande tycker jag är Last Actor. Det är en funktion som tar hänsyn till de 50 senaste vännerna eller sidorna som du har interagerat med. Det betyder att du inte bara kan ha scrollat förbi deras inlägg i ditt flöde, utan faktiskt gillat, kommenterat eller delat något av deras inlägg. Vad jag förstår har det inte gett lika stor skillnad som story bumping, men är ändå något som vi alla kan själva påverka.
Ändå, jag känner inte att jag ser mer av det jag vill se. Kanske att Facebook har gjort de här förändringarna, men det är ändå gamla nyheter. Facebook ser till att inlägg som har nått stort engagemang syns igen – det har vi sett förr.
Facebook påstår att deras mål är att leverera rätt innehåll till rätt personer vid rätt tillfälle – så att vi alltid får ta del av det som är viktigt för oss. Och allt är mätbart förstås, utifrån vad jag tidigare har gillat och interagerat med.
Med andra ord, är jag inte nöjd med det flöde jag får, kan jag lära om. Det är jag själv som har skapat det flöde jag har.
Här är det som mest avgör vad du får se
- Hur ofta du interagerar med en vän, en företagssida eller kändissida
- Hur många gilla, delningar och kommentarer ett speciellt inlägg får, är det många av dina vänner som är aktiva på ett specifikt inlägg är sannolikheten större att du ser det
- Hur ofta du har interagerat med liknande inlägg tidigare
Det positiva är att det är lättare att förstå hur Facebook faktiskt sorterar vårt innehåll och att jag själv kan avgöra vad jag kan ta del av. Bl.a. kan du följa mer av vad som händer på Facebook genom deras egen blogg.
PS – du vet väl att du t.o.m. kan se till att läsa uppdateringar som du har missat. D.S.
Hello, I read your blog on a regular basis. Your humoristic style is awesome, keep up the good work!|