Idag när jag satt i bilen och lyssnade på P1, där insatta, vana debattörer av olika partipolitisk hemmaplan diskuterade vad de olika blocken egentligen stod för, slog det mig… De diskuterar ju äpplen och päron. Följ med i min logik…
Enligt några av deltagarna går den röd/gröna oppositionen till val med budskapet om VÄLFÄRD, det låter väl bra. Samma debattörer hävdar att alliansen går till val på budskapet om SÄNKTA SKATTER. Hur tänkte dem nu? Oavsett vad jag tycker rent politiskt, så är det ena ett mål och det andra en färdväg. Dvs hur något ska åstadkommas, jo, genom sänkta skatter.
För visst måste vi väl tro på att alla politiska partier, utifrån sina respektive värdegrunder vill att vi ska skapa ett bra Sverige, t.o.m. ett bästa Sverige. Det vill säga att så många som möjligt ska ha det så bra som möjligt. Sen har deras erfarenhet, kunskap, värdegrund och inställning gjort att de har valt olika vägar som de tror är rätt väg för att nå dit.
Kanske de också har olika beskrivningar av hur välfärden ser ut. Men som sagt, visst diskuterar dem äpplen och päron.
Låt oss få höra och se en politisk debatt där exempel och förslag förklaras på en nivå som gör att jag som väljer kan ta beslut. Vad betyder det att 100 miljoner ska läggas extra till skolan? Hur mycket räcker det till? Hur många lärare pratar vi om? Eller är det bättre skolmat, hur mycket bättre blir den, dvs hur mycket mer får varje portion kosta? Ni vet, så det blir greppbart. Vem av oss opolitiska varjedagsknegare förstår hur mycket 100 miljoner räcker till?
Jag vill höra annat än siffror och baktalande. Dessutom är jag övertygad om att fler än jag vill det…